Projektna skupina: Petar Vidanoski, udia., Karin Rožman, udia., Jernej Markič, abs.arh, Tadej Juranovič, udia., Danaja Vastič, udia., Uroš Razpet, udia., Gašper Medvešek, udia., Mojca Zavasnik, udia., Maja Pečar, udia., Mojca Gabrič, udia., Tina Silič, udia.

Leto izdelave: 2019

Novi objekt letališke stavbe predstavlja nizek podolgovat objekt, ki ga deli ločnica med cestno in letališko stranjo. Njegova izrazita linearnost je predvsem posledica konteksta že izgrajenega na letališču ter narave programa letališča.

Objekt združuje tehnične, komercialne in potnikove potrebe v enoten ovoj. Konstrukcija objekta je dovolj odprta, da omogoča fleksibilnost pri uporabi. Vhodne fasade v objekt so transparentne, prav tako je odprt vzhodni del objekta kjer se navezuje na obstoječ terminal. Na ta način se želi formirati prijeten ter pregleden prostor s prekrasno alpsko panoramo v ozadju.

Terminal skuša nuditi potnikom ustrezno zavetje in sproščeno udobje. Ne nagovarja neposredno z bombastičnimi formami. Identiteto išče na subtilnejše načine s posameznimi intervencijami v objektu ter še posebej s tako rekoč mini urbanistično rešitvijo umestitve parkovne površine – trga pred vhod objekta.

Želja je bila doseči za nacionalno letališče potrebno noto nacionalnosti. Letališki terminal je kljub vsemu prva in zadnja točka s katero se sreča vsak potnik na obisku pri nas.

NOVICA: RTV Slovenija