Ureditev tržnice na Ptuju

»streha za sodobno mestno življenje«

Soavtorji: Plan B d.o.o.;

Gašper Fabjan, Jure Kolenc, Katja Martinčič, Gašper Medvešek

Koncept predlagane rešitve je ustvariti polifunkcionalno površino, ki lahko gosti heterogene programe v različnih časovnih obdobjih. Lokacija tržnice se nahaja v mestnem jedru in vzpodbuja vzpostavitev odprtega prostora brez omejitev, ljudi vabi k druženju, igri, izmenjavi dobrin in izkušenj ter ustvarjanju mnogoterih dogodkov.

Ideja tržnice je realizirana s streho, ki se nahaja na sredini prostora in lebdi med obstoječimi drevesi. Predstavlja nadkritje za prodajo živil.  V času ko tržnica ne deluje, se pod streho odvijajo delanice za otroke in odrasle, bolšji sejem, manjše družabne prireditve ipd.

V različnih okoljih obstajajo različne tržnice, ki s svojim značajem služijo specifičnim namenom. Določene tržnice so monofunkcionalne in zagotavljajo samo prodajo izdelkov, druge so polifunkcionalne, kjer je prodajna dejavnost samo ena izmed mnogih.

Naš predlog je križanec med monofunkcionalno rešitvijo, ki skuša zagotoviti najbolj kakovostne pogoje za prodajo dobrin (zaščita branjevk pred neugodnimi vremenskimi vplivi, primerna osvetljenost) ter sočasno ustvariti odprti prostor, ki se lahko prilagaja ostalim programom (kino, koncert, igra, vadba, …). Želimo ustvariti srce mesta, stično točko, kjer poteka neformalno druženje in izmenjava. Trg je prostor dogodka, ki prebivalcem mesta ponuja edinstveno urbano izkušnjo na obravnavani lokaciji. Mestni trg je kompozit historičnega ozadja in sodobnega mestnega življenja.